ZNAČENÍ ALERGENŮ JE POUZE INFORMAČNÍ POŽADAVEK
Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, např, restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren…
Ode dne 13.12. 2014 budou mít všichni výrobci potravin a pokrmů povinnost vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám ohlídat. Nelze při výrobě přesnídávek, obědů a svačin při počtu 20, 50, 100, 1000 ,1200 jídel se věnovat jednotlivcům s jejich přecitlivělostí na některý alergen. Případným žádostem nemůže být vyhověno.
Jídelna má pouze v této oblasti funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů. Školní stravování zajišťuje stravování dětí, žáků a studentů podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.